fbpx

Bakkers tour special! Ontdek Nijmegen!

Welkom bij het stadsspel van Nijmegen!
Start: Hotel Mercure

Belangrijk:
– In totaal zijn er 21 vragen.
– Je kunt maar één keer op een antwoord klikken.
– De score wordt automatisch bijgehouden.
– Antwoorden opzoeken op internet is niet toegestaan.
– Druk je per ongeluk op het kruisje terwijl je de quiz speelt, klik dan opnieuw ‘start quiz’ aan. Dan start je waar je gebleven bent.
– Vul aan het einde van de quiz je teamnaam en je e-mailadres in en voeg eventueel een foto toe: dan kom je op het leaderboard.

Klik hieronder op ‘start quiz’ om te beginnen!

Jouw score: 0

een afbeelding bij de quiz

1. Je staat met je groepje in Hotel Mercure.
Wandel het hotel uit en sla linksaf. Wanneer je het treinstation van Nijmegen aan je linkerhand hebt, sla je rechtsaf de Schaek van Mathonsingel op. Dit is de laan richting het Keizer Karelplein.
Wanneer je bij het drukke verkeersplein aankomt beantwoord je de eerste vraag.

Welke bijzondere verkeersregel geldt op dit plein? (Dit is de enige plek in Nederland waar je deze regel op de rotonde aanhoudt)

2. Blijf op dezelfde locatie.

Het Keizer Karelplein werd door architect Bert Brouwer in 1879 ontworpen en aangelegd. Brouwer ontwierp meteen zijn eigen kantoor aan het Keizer Karelplein. Op welke plek stond zijn kantoor?

een afbeelding bij de quiz

3. Wandel nu kijkend naar de rotonde naar links om de rotonde heen en steek over bij drie stoplichten van het verkeersplein: totdat je bij het vierde stoplicht een fietsenstalling in het midden van de weg ziet. Voor dit vierde stoplicht ga je naar links de Bisschop Hamerstraat in bij de City Praxis. Wandel in deze straat naar nummer 6 (aan de linkerkant van de weg). Hier is de winkel Chocola Belga te vinden.

Ga naar binnen en meldt bij de medewerker dat jullie de tour van Nyma Tours doen. De medewerker zal jullie kort iets vertellen over de winkel.
Klik hierna op volgende vraag; waarna je nog drie vragen krijgt in de winkel.

een afbeelding bij de quiz

4. Feit of fabel: wordt chocolade gemaakt van een vrucht?

5. Kun je echt geluksgevoelens ervaren na het eten van chocolade?

6. In welk land stond in 1728 de allereerste chocoladefabriek?

een afbeelding bij de quiz

7. Verlaat de winkel en sla linksaf. Wandel verder rechtdoor en sla de tweede weg linksaf de Eerste Walstraat in (een wat vieze smalle zijstraat). Deze straat wordt de Eerste Walstraat genoemd, omdat hier vroeger de stadswal stond. Wandel verder rechtdoor en neem de tweede straat rechts: de Piersonstraat. Wandel naar het einde van de straat waar je rechts om het hoekje een kunstwerk aan de muur ziet hangen (zie foto).

Op deze locatie heeft een van de meest heftige rellen van Nederland plaatsgevonden: de Piersonrellen. Meer dan 10.000 demonstranten hebben hier gevochten tegen de ME. Waardoor ontstonden de Piersonrellen in 1981?


een afbeelding bij de quiz

8. Blijf op dezelfde locatie. Met hoeveel geschut moest de politie komen om de demonstranten weg te krijgen?

een afbeelding bij de quiz

9. Wandel verder en sla linksaf de Karrengas in. Wandel dit steegje uit totdat je bij een drukke autostraat uitkomt, de Bloemerstraat. Hier ga je rechtsaf, vervolgens sla je weer de eerste straat rechtsaf stop je bij de bioscoop Vue (al snel aan je rechterhand).

Hier zie je in de stoep voor de bioscoop een bepaalde ronding liggen van straatstenen in rood/bruine kleur. In 2011 is hier het fundament gevonden van een bijzondere verdedigingstoren. Zoek nu de fietsenkelder op het plein en ga loop naar beneden. Als je beneden bent ga je naar links en zie je het fundament liggen. Beantwoord hier de volgende vraag: hoe kan het dat deze toren niet bekend was en pas in 2011 ontdekt is?

een afbeelding bij de quiz

10. Verlaat de fietsenkelder en wandel richting de Primark. Ga voor de Primark linksaf en blijf rechtdoor lopen de Houtstraat in, na café de Blonde Pater (op de hoek aan het eind van de straat), ga je linksaf en kijk je naar links. Hier zie je Kaashandel de Wit. Ga hier naar binnen. Meld je bij de toonbank en geef aan dat je van Nyma Tours bent.

Afhankelijk van hoe druk het is, kan de medewerker iets over de winkel vertellen. Je kunt natuurlijk ook een heerlijk stukje kaas kopen (het is echt heel erg lekker).
Beantwoord hierna de volgende vraag:
Hoe kan het dat geitenkaas wit is?

11. Verlaat Kaashandel de Wit en wandel naar de buren (rechts), Café Holt.
Meld hier bij de bar dat je meedoet met de tour van Nyma Tours en doe de groetjes van Julia.

Hier kunnen jullie koffie/thee naar keuze bestellen.
Wanneer je met je groepje aan een tafel zit beantwoord je hier de volgende vraag:
Welk van onderstaande brouwerijen is een lokale Nijmeegse brouwerij?

12. Wanneer je klaar bent met de tussenstop wandel je verder de oude Lange Hezelstraat in (omlaag). - Aan je linkerhand zie je op Nr. 31: Bakkerij Arend, een piepklein bakkerijtje waar ze heerlijk biologisch brood verkopen. -
Ga de tweede straat rechts, de Papgengas in. Hier zie je als je het steegje uit bent, een klein kapelletje aan je linkerhand. Dit is de St. Jacobskapel.

In de 15e eeuw was de St. Jacobskapel een gasthuis voor de pelgrims, maar ook voor arme burgers. Om de kapel heen lag een moestuin, een bierbrouwerij, een maalderij en een bakkerij. Welke pelgrimstocht kwam (en komt hier nog steeds) langs? (Het symbool staat op de kapel).

13. Blijf op dezelfde locatie. Wat is de oudste (en nu leukste) winkelstraat van Nijmegen?

een afbeelding bij de quiz

14. Vervolg de Papengas. Sla vervolgens de eerste straat rechtsaf, en daarna weer meteen rechtsaf de Begeijnenstraat in.
Loop verder door totdat je bij een rond teken aan de muur komt naast nummer 30 aan de linkerkant.

Wat is dit voor teken en wat zat hier vroeger?

een afbeelding bij de quiz

15. Wandel een stukje terug naar waar je vandaan kwam en neem de eerste straat rechtsaf de Lange Brouwerstraat in, loop totdat je bij de kleine rotonde komt: de Kitty de Wijzeplaats.

Dit is de Joodse gedenkplek in Nijmegen. In WOII was dit een Joodse buurt. In totaal woonden er 522 Joden in Nijmegen. Aan de muur waar ook het naambordje van het plein hangt, zie je bronzen platen met de namen ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers. Kitty de Wijze (op de foto links), een Joodse van toen 22 jaar oud, hier uit de Nonnenstraat (ligt aan deze rotonde), werd opgepakt in de razzianacht van 1942. Samen met nog 200 andere Joden. Toen ze in de trein zat naar het concentratiekamp heeft ze een ansichtkaart uit de trein gegooid om haar te ouders te schrijven dat ze nog leefde, in de hoop dat het kaartje bij hen terecht kwam. Het kaartje is aangekomen, alleen Kitty was toen al vermoord.
Hoeveel Joden zijn er vermoord in WOII in Nijmegen?

een afbeelding bij de quiz

16. Wandel nu richting de Ganzenheuvel, dat is in de richting van waar je net vandaan kwam, maar dan neem je de straat links. Neem in deze straat de TWEEDE zijstraat links richting de trappen. Na het eerste kleine trapje dat je omhoog gaat zie je in dit steegje een kunstwerkje aan de muur: de val van de Stevenstoren tijdens WOII. Naast de toren viel een bom en door de trilling is de toen al scheef staande toren omgevallen.

Was dit bombardement een vergissing?

17. Kijk nu naar de Stevenstoren. Hoe hoog is deze toren?

18. Wandel omhoog, ga naar links en wandel de kerk heen, totdat je na het koffiezaakje Philipse aan je linkerhand porseleinen kinderhoofdjes voor het raam ziet staan.

Wat is het verhaal achter dit opmerkelijke tafereel?

een afbeelding bij de quiz

19. Wandel verder rondom de kerk totdat je de Latijnse school ziet met de mooie rood/zwarte luiken.

Hier heeft een jongeman op school gezeten die in de 16e eeuw de grondslag heeft gelegd van de hedendaagse studiefinanciering. Hij vond namelijk dat iedereen kans moest kunnen hebben om een universitaire studie te volgen en zorgde ervoor dat de kerk deze betaalde voor jongens waarvan de ouders niet genoeg geld hadden. Hoe heette deze jongen? (er is ook een straat naar hem vernoemd)

een afbeelding bij de quiz

20. Wandel via de Kerkboog, naar de Grote Markt. Ga zo staan dat je de Waagh goed kan zien.

Een Waag zie je in meerdere steden in Nederland, bijvoorbeeld in Doesburg (1478), Haarlem of Amsterdam. Welk spreekwoord is afkomstig uit de Waag? (in het algemeen)

een afbeelding bij de quiz

21. Wandel nu richting de HEMA en ga rechtsaf de Stikke Hezelstraat in (de straat met het watertje/gootje in het midden). In het begin van deze straat zie je Bloem Ice aan de rechterkant. Dit is een ambachtelijke ijswinkel. De winkel is vandaag helaas gesloten vanwege het weer. De eigenaar is opgeleid bij een beroemde ijsopleiding. Dit is:

22. Deze winkel huist zich in een historisch pand: kijk naar de gevel voor het beantwoorden van de volgende vraag:
In 1900 zat hier een parapluwinkel. In de gevel je zie de stadswapens van alle steden waar deze winkel gevestigd was. Welke steden zijn dit, van links naar rechts?

23. Dit waren alle vragen! Klik op volgende vraag om de quiz te verzenden, zodat je op het leaderboard komt te staan. Zo kunnen we zien wie de meeste punten heeft gescoord!

Dat was alles

Wil je op de leaderboard? Laat dan hier je gegevens achter.

(mocht er een prijsvraag zijn, laat dan je e-mailadres achter om kans te maken op een prijs. Je e-mailadres wordt verder niet zichtbaar gemaakt op de site)